De Klara's. Classical Music Awards.

Vernieuwde editie binnen Klarafestival op woensdag 14 maart 2018 in Flagey.

Voor de achtste keer worden De Klara’s uitgereikt, de muziekprijzen voor al wie zich in 2017 in de klassieke muziek, jazz en wereldmuziek heeft laten opmerken. Voor het eerst doet Klara dat niet alleen, maar wel samen met Klarafestival. De uitreiking van de prijzen vindt plaats op woensdag 14 maart 2018 om 20 uur in Flagey onder auspiciën van cultuurminister Sven Gatz.

Ook Bozar, Concertgebouw Brugge, deSingel en Flagey, partners van Klara en van Klarafestival, werken mee aan wat een groot feest voor de muziek en de sector wordt. Dankzij de steun van verschillende platenlabels krijgen De Klara’s de uitstraling die ze verdienen. Alle genomineerden én winnaars worden zoals het hoort op de rode loper ontvangen. Voor de muzikale invulling van de prestigieuze avond tekent Oxalys, het kamermuziekensemble dat vorig jaar een Klara voor Beste Ensemble kreeg en op 14 maart zijn 25ste verjaardag viert.

In het kader van dit nieuw hoofdstuk worden de categorieën van De Klara’s uitgebreid. Naast ‘Jonge Belofte’ worden er ook prijzen uitgereikt aan ‘Beste solist’ en ‘Beste ensemble’. Bij de cd-prijzen wordt voor het eerst een onderscheid gemaakt tussen Belgische en Internationale prijzen. Naast ‘klassiek’ en ‘jazz’ wordt ook ‘wereldmuziek’ bekroond.

De Klara’s zijn in eerste instantie een blijk van waardering voor de muzikanten, een erkenning voor hun opgemerkte verdiensten in 2017. Naast het ontvangen van een trofee, krijgen de winnaars extra media-aandacht en podiumkansen.

In totaal zijn er twaalf categorieën. In de eerste drie categorieën werden telkens drie genomineerden aangeduid. Vanaf categorie vier zijn er enkel winnaars.
 

De Klara’s - Twaalf Categorieën

 1. Jonge belofte van het jaar

  Genomineerden:

  1. Lore Binon, sopraan

  2. Wies De Boevé, contrabas

  3. Bram De Looze, piano, jazzpiano

   

 2. Solist van het jaar

  Genomineerden:

  1. Ilse Eerens, sopraan

  2. Daan Vandewalle, piano

  3. Gwen Cresens, accordeon

   

 3. Ensemble van het jaar

  Genomineerden:

  1. Het Collectief, chamber music quintet

  2. Psallentes, plainchant & polyphony

  3. Vox Luminis, early music ensemble

 

 • Muziekpersoonlijkheid van het jaar

 • Prijs Iedereen Klassiek

 • Klara Carrière-prijs

 • Beste Belgische cd Klassiek

 • Beste internationale cd Klassiek

 • Beste Belgische cd Jazz

 • Beste internationale cd Jazz

 • Beste Belgische cd World

 • Beste internationale cd World

   

Jury: Liesbet Vereertbrugghen, Marc Weyts, Chantal Pattyn (Klara), Jerry Aerts (deSingel), Jeroen Vanacker (Concertgebouw Brugge), Hendrik Storme (Klarafestival), Ulrich Hauschild (Bozar Music), Gilles Ledure (Flagey).

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Klara

Klara is de klassieke radiozender van VRT. Klara biedt mediagebruikers een vluchtheuvel van schoonheid en genot, verbeelding en verwondering. Als actieve partner van de cultuur- en muzieksector stimuleert Klara de beleving van cultuur en klassieke muziek, maar ook van jazz, hedendaagse muziek, film- en wereldmuziek. De radiozender steunt en organiseert spraakmakende acties en evenementen rond klassieke muziek. Klara biedt ook inzicht en verdieping op het gebied van kunst, geschiedenis, muziek en maatschappelijke thema’s.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Lisa Dupond
lisa.dupond@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met