Skip to Content
Iedereen Klassiek in Brugge brengt 11.000 bezoekers naar het Concertgebouw

Iedereen Klassiek in Brugge brengt 11.000 bezoekers naar het Concertgebouw

Lustrumeditie verbindt en ontroert kenners en liefhebbers van klassieke muziek.

11.000 bezoekers bezochten vandaag de vijfde editie van Iedereen Klassiek in het Concertgebouw. Met deze lustrumeditie brachten Klara, het Concertgebouw, de stad Brugge en Brugge Plus opnieuw een zeer divers en gratis programma voor kenners en niet-kenners van klassieke muziek. Bovendien genoten nog duizenden anderen van klassieke muziek op diverse locaties van de binnenstad. Beleving en participatie stonden overal centraal.

Chantal Pattyn, Nethoofd Klara en Manager Cultuur: Iedereen Klassiek is een officiële hoogdag geworden voor al wie de klassieke muziek genegen is. Kenner of liefhebber, op deze gratis dag verwelkomt Klara ze allemaal! Ik ben heel blij met deze unieke samenwerking die zoveel harten sneller doet kloppen voor klassieke muziek en de schitterende uitvoerders ervan.

Jeroen Vanacker, Artistiek Directeur Concertgebouw: Deze prachtige vijfde editie van Iedereen Klassiek was een feest van verbondenheid: tussen honderden muzikanten en duizenden luisteraars, tussen tientallen partners in de stad Brugge, het Concertgebouw en Klara. Iedereen Klassiek laat zien dat steengoede muziek onverslijtbaar is en de creativiteit in het presenteren ervan geen grenzen kent.

Renaat Landuyt, Burgemeester van Brugge: Iedereen Klassiek zorgt opnieuw voor een niet-klassieke drukte aan klanken in Brugge. 

De organisatoren beloven alvast een zesde editie.

Iedereen Klassiek 2017

“Beleven” en “meedoen” zijn de sleutelwoorden bij Iedereen Klassiek. En dat kon je in alle muzikale activiteiten voelen.

Enkele hoogtepunten:

Iedereen Klassiek is en blijft Zot van Bach en de concertzaal van het Concertgebouw vulde zich naar goede traditie tot de laatste stoel met zangers, koorzangers en liefhebbers voor de koralen van Bach, deze keer uit de Johannespassie. Jong en oud zong uit volle borst mee.

De oscarwinnende stop-motionfilm Peter en De Wolf, naar het gelijknamige sprookje, kreeg een zinnenprikkelende  live-soundtrack door Oxalys, dat Prokofjevs muziek helemaal tot leven bracht.

Marc Erkens, bekend van Culture Club, kan als geen ander groot en klein warm maken voor klassieke muziek met toegankelijke en humoristische lezingen. De winnaar van de Iedereen Klassiek-prijs van Klara mocht dit jaar uiteraard niet ontbreken met de lezing Klassieke muziek, hoe begin je eraan?

Hanne Dauwe, 13 jaar, werd door een professionele jury uitgekozen als winnaar van Speel het hard. Speel het hard is de Canvas-wedstrijd waarbij Thomas Vanderveken bijna 300 enthousiaste muzikanten uitdaagde om net als hij gedurende een jaar een muziekstuk van eigen keuze in te studeren. 10 finalisten mochten vandaag tijdens Iedereen Klassiek hun muziekstuk spelen in Studio 1 van het Concertgebouw, voor een jury met Eliane Rodrigues (pianiste), Sander De Keere (Klara), Gunther Broucke (Brussels Philharmonic), Geert Riem (De Bijloke), Dirk Rombaut (DKO) en Walter Couvreur (Canvas).  Hanne Dauwe zal samen met Thomas op 7 december op het podium staan met Brussels Philharmonic in de Bijloke in Gent.

De Britse componist en muzikant Max Richter zette De Vier Jaargetijden van Vivaldi  naar zijn hand met Vivaldi's Four Seasons Recomposed. De cineast Dimitri Sterkens maakte bij deze verfrissende  muziek een film. Koningin Elisabethwedstijd-finalist Lorenzo Gatto speelde de solopartij met begeleiding van the Young Belgian Strings.

Brussels Philharmonic nam ons met dirigent en violist Diego Matheuz van New York naar Buenos Aires tijdens "een korte rit in een snelle bak". Met muziek van Piazolla en Dvořák.

Ook de binnenstad stond helemaal op zijn kop. Onder het motto van De muzikale verovering van Brugge namen vijf fanfares en harmonieën de stad letterlijk in vanuit vier stadspoorten met een apotheose op de Markt. Zefiro Torna  maakte met de drinkliederen van Orlandus Lassus enkele cafés onveilig. En de Brugse handelszaken staken met de actie Iedereen Klassiek Boetiek de etalages in een muzikaal jasje.

Wie er niet kon bij zijn in Brugge, hoefde niets te missen dankzij de live-uitzending op Klara met Cara Van der Auwera, Pat Donnez en Katelijne Boon.

 

Contacteer ons
Anne Stroobants Communcatieverantwoordelijke Klara
Anne Stroobants Communcatieverantwoordelijke Klara
Over Klara

Klara is de klassieke radiozender van VRT. Klara biedt mediagebruikers een vluchtheuvel van schoonheid en genot, verbeelding en verwondering. Als actieve partner van de cultuur- en muzieksector stimuleert Klara de beleving van cultuur en klassieke muziek, maar ook van jazz, hedendaagse muziek, film- en wereldmuziek. De radiozender steunt en organiseert spraakmakende acties en evenementen rond klassieke muziek. Klara biedt ook inzicht en verdieping op het gebied van kunst, geschiedenis, muziek en maatschappelijke thema’s.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Lisa Dupond
lisa.dupond@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Klara
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos