Skip to Content
Jazz Middelheim programmeert Van Morrison, Charles LLoyd en The Cinematic Orchestra en vele andere jazz-grootheden

Jazz Middelheim programmeert Van Morrison, Charles LLoyd en The Cinematic Orchestra en vele andere jazz-grootheden

36ste Jazz Middelheim van 3 tot en met 6 augustus in Park Den Brandt in Antwerpen

Jazz Middelheim, dit jaar van 3 tot en met 6 augustus in het Antwerpse Park Den Brandt, maakt vandaag de volledige affiche bekend. Eerder werden Randy Weston, Bill Frisell, Mingus Big Band en Tony Allen Quartet aangekondigd.

Van Morrison, Charles Lloyd & The Marvels, The Cinematic Orchestra, Joshua Redman ‘Still Dreaming’, Antoine Pierre Urbex, Matthew Herbert’s Brexit Big Band, Portico Quartet, Dans Dans, Becca Stevens en artist in residence Mark Guiliana bevestigden allen hun komst.

De Club Stage, het tweede podium van het festival, is elke dag het speelterrein van één muzikant, die er vier sets in vier verschillende gedaantes brengt. Achtereenvolgens is het podium van de Belgische toetsenist Jozef Dumoulin, Chantal Acda en Ruben Machtelinckx. 

De 36ste editie van Jazz Middelheim vindt dit jaar plaats van 3 tot en met 6 augustus. Iets vroeger dan het weekend rond de 15ste augustus, wanneer het festival gewoonlijk plaats vindt. “In samenwerking met een aantal internationale festivals proberen we er elk jaar voor te zorgen dat publiek van over de hele wereld kan genieten van zijn favoriete acts. Om te verzekeren dat wij het juiste programma konden samenstellen, hebben we daarom de datum van het festival dit jaar ietwat verschoven”, zo licht festivalorganisator Bertrand Flamang toe.

Het programma: 

Donderdag 3 augustus, de eerste dag van het festival, gaat van start met artist in residence Mark Guiliana. Guiliana speelde reeds samen met kleppers als Brad Mehldau en Avishai Cohen, maar kwam vorig jaar in de spotlights als drummer op ‘Blackstar’, het laatste album van David Bowie. Op Jazz Middelheim presenteert hij samen met zijn kwartet zijn meest recente album ‘Family First’, dat nog maar één kant van deze topgetalenteerde drummer en muzikant belicht. Ook gekend voor 3 augustus: Antoine Pierre Urbex. Met ‘Urbex’ stelt Antoine Pierre, de jonge drummer die o.a. deel uitmaakt van TaxiWars, het jazzproject van dEUS-frontman Tom Barman en saxofonist Robin Verheyen, zijn eerste album en eigen groep voor. De naam staat voor Urban Exploration: composities gevoed door de stad en de esthetiek van verlaten gebouwen. Hierna vinden we Joshua Redman op de scene. De saxofonist die alle richtingen in de jazz doorkruist, interpreteert met zijn Still Dreaming kwartet het historische ‘Old and New Dreams’ uit de jaren zeventig en tachtig. Charles Lloyd & The Marvels sluit de eerste dag van het festival af. De gevierde saxofonist begon eind jaren vijftig aan zijn muzikale leven met befaamde compagnons de route als Cannonball Adderley, Herbie Hancock en Keith Jarrett. Eind jaren zestig bereikte hij met zijn eigen kwartet een soort popster-status, waardoor de man zich even terugtrok uit de muziekscene. Enkele jaren later besloot Charles Lloyd zich weer volledig aan de muziek te wijden. De Club Stage is die dag in handen van Jozef Dumoulin, de Belgische toetsenist met uitvalsbasis in Parijs. Internationaal laat Dumoulin zich steeds meer opmerken en hij weet zich te omringen met enkele sterkhouders van de New Yorkse scene. Achtereenvolgens treedt hij op met Plug and Pray, True Company #1, Trojan Panda en Jozef Dumoulin & The Red Hill Orchestra.

Op vrijdag 4 augustus geven we ons over aan een resem Engelse muzikanten, waarbij Portico Quartet, met nieuwe muziek onder de arm, de spits afbijt. Op geen tijd groeiden ze van een busking collectief, in de straten van Londen, tot een kwartet dat een nominatie voor de befaamde Mercury Prize in de wacht sleepte en ingelijfd werd door Peter Gabriel op zijn fameuze Real World Label. Samen met BadBadNotGood, GoGo Penguin en onze eigenste STUFF., behoren ze tot de voorhoede van experimentele jazz die zichzelf steeds heruitvindt. Artist in residence Mark Guiliana treedt op dag twee aan onder de noemer, Mark Guiliana Beat Music. Van een genereuze dosis improvisatie is Guiliana niet vies. Een setlist durft al eens de prullenbak in te vliegen, waarna een geïmproviseerd en uniek concert volgt. Verwacht een eclectische mix van jazz, soul, rock, elektronica en een pak samples gebracht door een vooruitstrevend viertal! Hierna betreedt Matthew Herbert’s Brexit Big Band het podium. Samen met de Brexit, lanceerde Matthew Herbert zijn nieuw project ‘Brexit Big Band’. Het project eindigt in 2019 wanneer hij –tegelijkertijd met de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU- zijn nieuwste album zal releasen. Live is de band een artistiek feest met de nadruk op muzikale samenwerking over alle grenzen heen. The Cinematic Orchestra, het door Jason Swinscoe opgerichte gezelschap op het onafhankelijke label Ninja Tune sluit de festivaldag af. Vorig jaar brachten ze een nieuwe single ‘To Believe’ uit, als voorsmaakje van het nieuwe album dat op komst is. Sinds hun ontstaan in 1999 heeft de band ‘nog maar’ drie reguliere albums uit. Van haar drie langspelers is ‘Ma Fleur’ uit 2007, nog steeds de recentste. Chantal Acda omringt zich die dag met bijzonder veel schoon volk en brengt vier verschillende sets op de Club Stage.

Zaterdag 5 augustus staat volledig in het teken van tributes. Randy Weston brengt een ode aan Thelonious Monk in het kader van Monk 100, Bill Frisell selecteert uit het oeuvre van John Lennon met ‘All We Are Saying’, Mingus Big Band eert Charles Mingus en Tony Allen Quartet brengt deze zomer Art Blakey –een van de grootste en meest invloedrijke drummers die ooit geleefd heeft- even terug naar het Antwerpse park. Op de Club Stage demonstreert Ruben Machtelinckx in verschillende gedaantes zijn kunsten.

Zondag 6 augustus, de laatste dag van het festival, start met het coachingproject van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Elk jaar krijgen een paar jonge beloftes de kans om een project uit te werken met een gerenommeerde internationale artiest. Dit jaar gaan studenten met artist in residence Mark Guiliana aan de slag onder de noemer Penny Freeman. Hierna staat Becca Stevens op de Main Stage. The New York Times bestempelt haar als best kept secret en eerder werkte ze samen met kleppers als Brad Mehldau, Vijay Iyer en Snarky Puppy. Betoverend begeleidt ze zichzelf door middel van gitaar en ukelele. Dans Dans: het trio met Bert Dockx (Flying Horseman), Frederic Lyenn Jacques (Mark Lanegan, Lyenn) en Steven Cassiers (Dez Mona, DAAU) in de rangen en een livereputatie die het tot over onze landsgrenzen schopt, bouwde het in no-time uit tot een niet te missen trio. Met vier albums op hun palmares, brengen ze een unieke, atmosferische en geraffineerde melange die live helemaal tot zijn recht komt, een portie jong muziekgeweld pur sang. Jazz Middelheim 2017 sluiten we af met een knaller van formaat: niemand minder dan Van Morrison komt een exclusief optreden geven! De Ierse legende behoeft geen voorstelling meer. Vorig jaar voegde Van The Man nog een nieuw album ‘Keep Me Singing’ toe aan zijn bijna 50-platen-omvattende oeuvre. Een repertoire met talrijke hits als ‘Brown Eyed Girl’, ‘Domino’, ‘Did Ye Get Healed’, ‘Have I Told You Lately’. Van Morrison maakt het podium onveilig tot hij erbij neervalt, zo wil zijn lotsbestemming nu eenmaal!

 

Jazz Middelheim introduceert dit jaar cashless payment. In plaats van te betalen met drank- en eetbonnetjes, betaalt men op het festival met een persoonlijk pasje dat aan alle togen en alle eetstanden gebruikt kan worden. De voordelen zijn talrijk: niet langer zoeken naar cash, muntjes of jetons, minder lange wachtrijen, een veilig en snel systeem en geen gedoe aan de kassa. Op de persoonlijke pasjes kan men thuis op voorhand of op het festival, een bedrag naar keuze opladen, waarmee men dan snel en veilig, met een eenvoudige swipe kan betalen op de festivalsite.

Geen excuses dus om je eten koud te laten worden. Al helemaal niet met de chefs die dit jaar de catering verzorgen. Seppe Nobels, bekend van Graanmarkt 13, is befaamd voor zijn inventieve en gezonde gerechten en is door Gault&Millau uitgeroepen tot een van de 25 beste groenterestaurants van de wereld. Samen met Frank Fol, die jarenlang aan het hoofd van restaurant Sire Pynnock in Leuven stond, belooft het naast een muzikaal genot ook een culinair genot te worden met als kern: lekker, seizoensgebonden en lokaal! Naast de diverse foodtrucks die aanwezig zijn op het festival, openen Frank Fol en Seppe Nobels op Jazz Middelheim een pop-up restaurant waar de groentechefs de bezoekers op hun wenken zullen bedienen met gezonde, verse en culinaire topgerechten.  Een tafel reserveren kan binnenkort via de website www.jazzmiddelheim.be 

Klara zorgt tijdens het weekend voor live verslaggeving. Presentatoren Lies Steppe, Bart Vanhoudt en Karel Van Keymeulen serveren gesprekken met muzikanten en bezoekers, en reportages achter de schermen en vanop het festivalterrein. 

PRAKTISCH

Tickets zijn te koop via de website www.jazzmiddelheim.be en via Fnac.

Info: www.jazzmiddelheim.be, 3-6 augustus 2017, Park Den Brandt, Antwerpen

 

 

PROGRAMMA JAZZ MIDDELHEIM 2017

 

DONDERDAG 03.08.2017

MAIN STAGE

21.30u Charles Lloyd & The Marvels

19.30u Joshua Redman ‘Still Dreaming’

17.30u Antoine Pierre Urbex

15.30u Mark Guiliana Quartet

 

CLUB STAGE – JOZEF DUMOULIN

23.00u Jozef Dumoulin & The Red Hill Orchestra

20.50u Trojan Panda

18.50u True Company #1

16.50u Plug and Pray

 

 

VRIJDAG 04.08.2017

MAIN STAGE

21.30u The Cinematic Orchestra

19.30u Matthew Herbert’s Brexit Big Band

17.30u Mark Guiliana Beat Music

15.30u Portico Quartet

 

CLUB STAGE – CHANTAL ACDA

23.00u Chantal Acda

20.50u Chantal Acda

18.50u Chantal Acda

16.50u Chantal Acda

 

 

ZATERDAG 05.08.2017

MAIN STAGE

21.30u Randy Weston’s African Rhythms Centennial Tribute to Thelonious Sphere Monk

19.30u Bill Frisell – All We Are Saying - The Music Of John Lennon Featuring: Bill Frisell, Greg Leisz, Jenny Scheinman, Tony Scherr & Kenny Wollesen

17.30u Mingus Big Band

15.30u Tony Allen Quartet: Tribute to Art Blakey

 

CLUB STAGE – RUBEN MACHTELINCKX

23.00u Linus + Økland/Van Heertum/Zach

20.50u Machtelinckx/Jensson/Badenhorst/Wouters

18.50u Linus + Skarbø/Leroux

16.50u Linus + Økland/Van Heertum/Zach

 

ZONDAG 06.08.2017

MAIN STAGE

20.00u Van Morrison

18.00u Dans Dans

16.00u Becca Stevens

14.00u Penny Freeman, i.s.m. Koninklijk Conservatorium Antwerpen

 

CLUB STAGE - TBC

TBC

 

Niet voor publicatie – contactpersonen pers

 

Persverantwoordelijke Jazz Middelheim: Filip Degroote, tel. +32 476/56.45.75, filip@jazz.be

Woordvoerder pers vzw Jazz en Muziek: Bertrand Flamang, tel. +32 477/66.53.28, bertrand@jazz.be

Communicatieverantwoordelijke Klara: Anne Stroobants, tel. + 32 477/ 41 96 47, anne.stroobants@vrt.be 

Kabinet burgemeester Bart De Wever: Johan Vermant, tel. +32 491/35.84.87, johan.vermant@stad.antwerpen.be

Kabinet schepen Bastiaens, Roel Veyt, tel. +32 491/96.42.64, roel.veyt@stad.antwerpen.be

 

 

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Klara
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Klara
Over Klara

Klara is de klassieke radiozender van VRT. Klara biedt mediagebruikers een vluchtheuvel van schoonheid en genot, verbeelding en verwondering. Als actieve partner van de cultuur- en muzieksector stimuleert Klara de beleving van cultuur en klassieke muziek, maar ook van jazz, hedendaagse muziek, film- en wereldmuziek. De radiozender steunt en organiseert spraakmakende acties en evenementen rond klassieke muziek. Klara biedt ook inzicht en verdieping op het gebied van kunst, geschiedenis, muziek en maatschappelijke thema’s.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Lisa Dupond
lisa.dupond@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Klara
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos