Klara "durft te denken" met "Maand van de filosofie".

Podcast "Kant, en klaar!" en programma "Berg en dal" denken na over welke vragen we onszelf moeten stellen.

Podcast Kant, en klaar!

April is de “Maand van de filosofie”. Een goede reden voor een “denkende” Klara-podcast op basis van enkele vragen die de filosoof Immanuel Kant ons voorlegt.

Je hoeft geen filosoof te zijn om na denken. Iedereen stelt zich vragen over het leven of onze tijd. We kunnen niet anders. Deze denkers zetten echter deuren open naar andere manieren van kijken naar de werkelijkheid en wie we zijn. Want niets is vanzelfsprekend.

Met de 18de eeuwse filosoof Immanuel Kant vragen we ons af: Wat kan ik weten? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? Wat is de mens? Het zijn telkens richtingwijzers voor een filosofische verkenningstocht. Meedenken mag! Of zoals Kant het zei: Durf te denken. Met filosofen Martha Nussbaum, Pieter Thyssen, Peter Singer en Paul Moyaert.

Kant, en klaar! is een podcast van Greet Van Thienen mmv. Freek De Smedt en is downloadbaar via Klara.be.

Berg en dal

Ook Pat Donnez nodigt naar aanleiding van de "Maand van de filosofie" elke zondag een medemens met een filosofische levenshouding uit voor een diepgaand gesprek.

Zondag 16 april 2017
Arts-filosoof Bert Keizer

Bert Keizer is  arts bij de Levenseindekliniek. Hij houdt zich daar bezig  met euthanasieverzoeken van ouderen. Hij wordt een prominente arts genoemd met eigen, sterke mening. Maar Keizer is ook filosoof. Wittgenstein kent hij als zijn binnenzak. Dat helpt hem om wollige romantiek te ontmijnen, heldere ideeën te verwoorden en mythes over het bewustzijn of de ziel te doorprikken.

Zondag 23 april 2017
Rabbijn Aaron Malinsky

Als je een jood een vraagt hoe oud hij is, moet je er altijd minstens vijfduizend jaar bijtellen.  Ze kennen hun geschiedenis. Dat is voor de Antwerpse rabbijn Aaron Malinsky niet anders. Welke zijn de drie belangrijkste vragen die we ons als mens zouden moeten stellen? Dat is zijn opdracht, voor deze Berg en Dal.

Eerder deze maand sprak Pat Donnez met auteur Johan Op De Beek en cultuurfilosoof Kris Pint. Deze uitzendingen zijn te herbeluisteren via klara.be en radioplus.be

 

 

Anne Stroobants

Communicatieverantwoordelijke Klara

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Klara

Klara is de klassieke radiozender van VRT. Klara biedt mediagebruikers een vluchtheuvel van schoonheid en genot, verbeelding en verwondering. Als actieve partner van de cultuur- en muzieksector stimuleert Klara de beleving van cultuur en klassieke muziek, maar ook van jazz, hedendaagse muziek, film- en wereldmuziek. De radiozender steunt en organiseert spraakmakende acties en evenementen rond klassieke muziek. Klara biedt ook inzicht en verdieping op het gebied van kunst, geschiedenis, muziek en maatschappelijke thema’s.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Lisa Dupond
lisa.dupond@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met