Klara heeft "Iets met Bach"

5-daagse tussen kerst en nieuwjaar, van woensdag 27 tot zondag 31 december, van 7 uur tot middernacht

Wat maakt dat J.S. Bach (1685-1750) zo’n aantrekkingskracht heeft? Is het de diepgang van zijn muziek? Of zijn componeerstijl die nooit gratuit of vrijblijvend is?  Is het de architectuur van zijn muziek? Of de combinatie van dat alles?

Klara zoekt het uit in een 5-daagse tussen kerst en nieuwjaar, van woensdag 27 december tot zondag 31 december, van 7u ’s morgen tot middernacht.

'Bach is God’, las contratenor Andreas Scholl geblokletterd op een of andere muur. Wat hij voelt voor de muziek van Bach, komt aardig in de buurt. ‘Bach is diepte, intellect, ziel en emotie tegelijk. Bijna onbereikbaar’. Hij heeft iets met Bach, zoals vele anderen met hem. Bart Stouten bijvoorbeeld. Hij schreef recent een boek over Bach: ‘Over Bach’, een essay opgevat als ‘een speelse wandeling door leven en werk van de grootste componist aller tijden maar ook een sprankelende reflectie op het leven zelf.’ Een mooie aanleiding om zowel de instapper als de doorwinterde luisteraar, de Bachkenner als de Bachleek een aangenaam muzikaal eindjaar geven. Een keuze van onze luisteraars overigens.

 

7u - 10u met Sieglinde Michiels

Bach voor beginners. Hoe beginnen aan Bach? Bach is niet voor iedereen evident. Sommigen vinden de muziek te complex. Organist, klavecinist Bart Rodyns zet zich aan het klavier en geeft tekst en uitleg bij begrippen als fuga, passie, koraal, polyfonie en basso continuo.

10u - 13u met Bart Stouten

Mijn Bach. Bart Stouten is een grote Bachfan. Hij schreef een essay over zijn visie op en zijn leven met Bach. Wat heeft hij in zijn zoektocht daar naartoe ontdekt? Waar zitten de blinde vlekken? Hij had het genoegen zijn grote held dirigent, Bachkenner par excellence, John Eliot Gardiner te mogen interviewen. Wat betekent Bach verder voor Andreas Scholl, Peter Van Heyghen, Marcel Ponseele, Lionel Meunier en Viviane  Spanoghe ?

13u - 17u met Mark Janssens

Stemmen over Bach.  Een Bach-autoriteit naast een jonge Bachvertolker. Mark Janssens legt hen enkele thema’s voor, hij laat hen ook reageren ook op stellingen van andere grote Bachvertolkers zoals: Philippe Herreweghe, J.E. Gardiner, Andreas Scholl, René Jacobs, Nico Van der Meel. Ze beantwoorden vragen van luisteraars.

Gasten:

27/ 12 - Sigiswald Kuijken  en  de broers organist Wouter en instrumentenbouwer Stijn De Koninck
28/12 -  Organist en muziekvorser Kees van Houten (NL)  (1) en fluitist  Jan Van den Borre
29/ 12 - Organist en muziekvorser Kees van Houten (NL) (2), dirigent Philippe Herreweghe en organist, blokfluitist Dimos de Beun
30/12 - Sopranen Johanette Zomer (NL) en Lieselot De Wilde, Griet De Geyter, Claire Wilkinson
31/ 12 - Dirigenten Ton Koopman (NL) en Bart Naessens, Bart Vanreyn

17u - 20u met Sander De Keere

Inspired by Bach. Bach als inspiratiebron. Muziek structureel beïnvloed door Bach. Maar ook arrangementen.  W.A. Mozart, Ignaz Moscheles, Heitor Villa-Lobos, Sofia Goebaidoelina, Igor Stravinsky, Norgard, Busoni, Nystedt, Max Reger, Mendelssohn en vele anderen

Met elke dag een getuigenis van een ‘averechtse’ Bachinterpreet die antwoord geeft op de vraag:  ‘Wat hebt u geleerd van Bach?’  

Koen Platinck: Inventies op marimbafoon
Philippe Thuriot: Goldbergvariaties
Collectief en Thomas Dieltjens: Musikalishes Opfer
Joris Verdin ea.: Kunst der Fuge
Eric Sleichim Blindman: 32 Foot! The organ of Bach

20u - 23u met Katelijne Boon

Bach Compleet. Letterlijk te nemen: heel de Bachfamilie én Bach integrales. Katelijne praat elk eerste uur met Albert Edelman over de familie van Bach: Nonkels, neven, echtgenotes, maar vooral zijn zonen.

27.12 – De boom van Bach

28.12 – Wilhelm Friedemann Bach oudste zoon van J.S. en M.B.

29.12 – Johann Christoph Friedrich Bach zoon van J.S. en A.M., Bückeburg

30.12 – Carl Philipp Emanuel Bach tweede overlevende zoon van J.S. en M.B.

31.12 Johann Christian Bach jongste overlevende zoon van J.S. en A.M.

 

21-23u Een gevarieerd programma van twee uur met volledige werken, opgehangen aan de grote Bachvertolkers (samenstelling Bart Tijskens)

27/12    John Eliot Gardiner - Sigiswald Kuijken  

               28/12    Gustav Leonhardt - Philippe Herreweghe

               29/12    Nikolaus Harnoncourt - Glenn Gould

               30/12    Masaaki Suzuki - Andras Schiff

               31/12    Ton Koopman - Murray Perahia

 

23u - 24u NON STOP BACH 

Wie op klara.be meespeelt met de Vragen over Bach, maakt kans op mooie prijzen waaronder cd-boxen en twee weekend-arrangementen.

Anne Stroobants

Communicatieverantwoordelijke Klara

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Klara

Klara is de klassieke radiozender van VRT. Klara biedt mediagebruikers een vluchtheuvel van schoonheid en genot, verbeelding en verwondering. Als actieve partner van de cultuur- en muzieksector stimuleert Klara de beleving van cultuur en klassieke muziek, maar ook van jazz, hedendaagse muziek, film- en wereldmuziek. De radiozender steunt en organiseert spraakmakende acties en evenementen rond klassieke muziek. Klara biedt ook inzicht en verdieping op het gebied van kunst, geschiedenis, muziek en maatschappelijke thema’s.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Lisa Dupond
lisa.dupond@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met