Pat Donnez keert Utopia van Thomas More binnenstebuiten.

Van maandag ​ 31 oktober tot en met donderdag 3 november

Utopia… and more

Precies vijfhonderd jaar geleden verscheen Utopia van Thomas More. De ondertitel luidde: ‘Een gouden boekje, niet minder heilzaam dan grappig, over de ideale republiek en over het nieuwe eiland Utopia’.

In nauwelijks 170 pagina’s passeert de even wonderbaarlijke als hoogstpersoonlijke droomwereld. Een gefantaseerde, ideale eilandstaat.

More was een kampioen van het humanisme. Niet voor één gat te vangen, veelzijdig, moedig en visionair. In zijn sprankelende en ironische stijl beschrijft hij een ideale samenleving en veel van de ideeën die hij te berde bracht, komen vandaag nog altijd verrassend hedendaags over.

Klara mag deze verjaardag niet zomaar laten passeren.  In vier afleveringen keren Pat Donnez en zijn gasten de Utopia binnenstebuiten. Ze proberen te achterhalen wat wij er vandaag nog uit en van kunnen leren.

Maandag 31 oktober. Ethiek en politiek

Hoe organiseer je een samenleving volgens de Utopia van Thomas More?

Met Jan Papy, hoogleraar Latijnse taal-en letterkunde aan de KUL en auteur David Van Reybrouck. Hij had enkele jaren terug de euvele moed om te experimenteren met een nieuwe vorm van democratie, de G-1000, waarna hij zijn onderzoek naar een gepaste vorm voor de democratie gestaag verderzette.

Dinsdag 1 november. Dood & religie. 

In zijn ‘Utopia’ beschreef Thomas More hoe de Utopianen omgingen met de dood en met het geloof.  Ook hier komt Thomas More op de proppen met verrassende ideeën.

Met historicus en theoloog Hans Geybels en arts Marc Cosyns, die al jaren strijd voor de emancipatie van de patiënt en een grote pleitbezorger is voor het toelaten van euthanasie.

Woensdag 2 november. Werk & economie.

Utopia is de ideale staat, maar het is geen luilekkerland: de gebraden kippetjes komen de inwoners niet in de mond gevlogen.

Met Erik De Bom (KUL) die zich toelegt op het bestuderen van de tradities van het humanisme en Ignaas Devisch (UGent), hoogleraar ethiek en medische filosofie.

Donderdag 3 november. La vie privée.

Wat zegt Thomas Mores Utopia over seks, man-vrouw-verhoudingen en het huwelijk?

Met Jonas Roelens (UGent) die onderzoek doet naar ‘sodomie’ en genderspecialiste Anaïs Van Ertvelde (Universiteit Leiden).

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Klara

Klara is de klassieke radiozender van VRT. Klara biedt mediagebruikers een vluchtheuvel van schoonheid en genot, verbeelding en verwondering. Als actieve partner van de cultuur- en muzieksector stimuleert Klara de beleving van cultuur en klassieke muziek, maar ook van jazz, hedendaagse muziek, film- en wereldmuziek. De radiozender steunt en organiseert spraakmakende acties en evenementen rond klassieke muziek. Klara biedt ook inzicht en verdieping op het gebied van kunst, geschiedenis, muziek en maatschappelijke thema’s.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Lisa Dupond
lisa.dupond@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met