Klara, Radio 1 en Canvas vergeten Hugo Claus niet

VRT-netten voorzien speciale uitzendingen voor tiende verjaardag van Claus' overlijden

Op 19 maart zal het tien jaar geleden zijn dat Hugo Claus overleed. Klara, Radio 1 en Canvas staan elk op hun manier stil bij Claus werk en zijn leven. 

Klara : De sporen van Claus

vanaf zondag 11 maart op Klara om 18 u. en te beluisteren via klara.be, de Klara-app of via podcast.
Hugo Claus was de keizer van de Vlaamse literatuur. Maar hij was ook schilder, regisseur, bon vivant en enfant terrible. Niet voor een gat te vangen dus. Klara brengt met een driedelige radioreeks hulde aan de grootste schrijver van Vlaanderen. De eerste aflevering gaat over Claus' verhouding met het andere gelsacht. Hugo Claus hield van vrouwen. Niemand kon mooier over hun lichaam en geest schrijven. Vrouwen om te beminnen, vrouwen om mee te vrijen. Elly Overzier in Rome, Sylvia Kristel in Parijs, Veerle De Wit in Antwerpen. Maar hij kon ook vrouwen haten. De kleine Hugo werd groot in een nonnenpensionaat. ‘De ijzeren bruiden van Christus’ noemde hij de nonnen later. Met zijn eigen moeder had Claus een bijzondere relatie. https://klara.be/de-sporen-van-claus

Radio 1: De schoonste van Claus.

Sinds begin maart is Radio 1 samen met de luisteraars op zoek naar de mooiste zin die Hugo Claus bedacht. Op vrijdag 16 maart maken ze de shortlist met tien kanshebbers bekend in Culture Club, voor de gelegenheid live uitgezonden vanuit het Letterenhuis in Leuven. Daarna start de stemming en op vrijdag 23 maart weten we welke De schoonste van Claus is. https://radio1.be/kies-de-schoonste-van-claus

Hugo Claus. Dichter, minnaar, rebel.

Zondag 18 maart om 21.05 u. Portret van Hugo Claus uit 2013; Geen literaire analyses maar het verhaal van een man die gulzig leefde. In alles. In zijn schrijven, in zijn schilderen, in zijn eten, in zijn drinken, in zijn vrouwen, in zijn leven. Claus is een multitalent. Schrijven alleen volstaat niet. Er moet ook geregisseerd worden, theater en film. En geschilderd. Veel geschilderd. Claus zelf is er niet meer. Alzheimer ontnam hem zijn woorden. Zijn vrouw, broer, zonen, collega's en vrienden zijn er nog wel. Zij verwoorden wie Claus voor hen was en is. Want dood is hij niet. Vergeten nog veel minder.  

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Klara

Klara is de klassieke radiozender van VRT. Klara biedt mediagebruikers een vluchtheuvel van schoonheid en genot, verbeelding en verwondering. Als actieve partner van de cultuur- en muzieksector stimuleert Klara de beleving van cultuur en klassieke muziek, maar ook van jazz, hedendaagse muziek, film- en wereldmuziek. De radiozender steunt en organiseert spraakmakende acties en evenementen rond klassieke muziek. Klara biedt ook inzicht en verdieping op het gebied van kunst, geschiedenis, muziek en maatschappelijke thema’s.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Lisa Dupond
lisa.dupond@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met