Klara trapt tweede seizoen van YouTube-reeks ‘Iedereen Klassiek’ op gang met Leonard Bernstein

Na het succesvolle eerste seizoen van ‘Iedereen Klassiek’ op YouTube, start Klara met een tweede reeks mini-documentaires over klassieke muziek. In 10 nieuwe afleveringen én een nieuw decor vertelt Klara-presentator Sander De Keere opnieuw over geniale componisten, inspirerende stukken en straffe verhalen uit de klassieke muziek. Aflevering 1 zoomt in op West Side Story van Leonard Bernstein.

Veel mensen hebben interesse in klassieke muziek, maar weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Voor die groep maakte Klara vorig jaar het YouTube-kanaal ‘Iedereen Klassiek’. De eerste 13 afleveringen krijgen nu een verlengstuk met 10 nieuwe filmpjes. Voor de gelegenheid kreeg ook het decor van de video’s een nieuw jasje. “Het nieuwe decor voelt een beetje aan als een muziekatelier waarin ik aan de slag kan. Ik heb nu bijvoorbeeld ook een vleugelpiano om interessante muzikale technieken uit te leggen.”

“Het nieuwe decor voelt een beetje aan als een muziekatelier waarin ik aan de slag kan.”

Het tweede seizoen trapt af met een video over West Side Story van de Amerikaanse componist Leonard Bernstein, die onlangs 100 jaar zou geworden zijn. Waarom is die musical zo straf? Hoe ging Bernstein te werk en wat was de missie van de componist? Sander De Keere beantwoordt alle vragen in z’n eigen enthousiaste stijl.

Het eerste seizoen kreeg veel positieve reacties. “Ik werd veel over de video’s aangesproken. Je voelt dan dat mensen iets bijgeleerd hebben. Dat doet heel veel deugd om te horen.”, vertelt Sander De Keere. Dat er een vervolg moest komen was dus snel duidelijk.

“Ik word veel over de video’s aangesproken. Je voelt dan dat mensen iets bijgeleerd hebben. Dat doet heel veel deugd om te horen!”

De filmpjes zijn ook in het tweede seizoen erg behapbaar - de speelduur blijft meestal onder de 10 minuten - en de vertelstijl van Sander is een verademing: toegankelijk, zonder zware taal en met een minimum aan jargon. Dat heeft ook te maken met de onderwerpen, zegt Sander De Keere. “De componisten en werken waarover ik spreek liggen mij allemaal nauw aan het hart. Het is dus niet moeilijk om enthousiast te vertellen.”

De video’s zijn duidelijk gemaakt voor een breed publiek, maar De Keere wil ook de kenners bereiken. “Er is natuurlijk ook een publiek dat wél veel over klassieke muziek weet, en die wil je ook prikkelen. Het is niet altijd makkelijk om het evenwicht te vinden, maar we hebben de combinatie van toegankelijk en prikkelend echt wel goed te pakken, vind ik.”

“De componisten en werken waarover ik spreek liggen mij allemaal nauw aan het hart. Het is dus niet moeilijk om enthousiast te vertellen.”

Het YouTube-kanaal maakt deel uit van het bredere universum van Iedereen Klassiek. Er is al het programma op Klara, ook gepresenteerd door Sander De Keere, het jaarlijkse evenement in Brugge en er zijn de boeken en de cd’s.

Andere componisten en werken die aan bod zullen komen in het tweede seizoen zijn onder andere Peter Tsjaikovski, het Requiem van Mozart en Einstein on the Beach van Philip Glass.

Bekijk de eerste aflevering over Leonard Bernstein nu op het YouTube-kanaal ‘Iedereen Klassiek’.

 

Iedereen Klassiek met Sander De Keere is te bekijken op YouTube en VRT.NU. Klara maakt de filmpjes in samenwerking met Concertgebouw Brugge, De Munt, OpenVRT, de community voor jong digitaal mediatalent, en Creative Lab, het interne digitale agency van de VRT.

Bernstein boven bij Klara PR 20181011.pdf

PDF - 864 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Klara

Klara is de klassieke radiozender van VRT. Klara biedt mediagebruikers een vluchtheuvel van schoonheid en genot, verbeelding en verwondering. Als actieve partner van de cultuur- en muzieksector stimuleert Klara de beleving van cultuur en klassieke muziek, maar ook van jazz, hedendaagse muziek, film- en wereldmuziek. De radiozender steunt en organiseert spraakmakende acties en evenementen rond klassieke muziek. Klara biedt ook inzicht en verdieping op het gebied van kunst, geschiedenis, muziek en maatschappelijke thema’s.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Lisa Dupond
lisa.dupond@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met