Skip to Content
Méér Music Matters en Klara Live

Méér Music Matters en Klara Live

Nieuw: Villa d’Este en Fidelio. The Original Soundtrack terug van weggeweest.

Music Matters tijdens de lunch

Klara zet het najaar in met een forse uitbreiding van Music Matters.  Olav Grondelaers maakt u van maandag tot donderdag, tijdens de lunch (12-14u), wegwijs in de actualiteit van de klassieke muziek, world en jazz. Met vooral aandacht dus voor dat straf, jong muzikaal talent van eigen bodem, en voor het waarom muziek er voor hen toe doet! Op vrijdag en zaterdag blijft Klara Serveert uw perfecte soundtrack over de middag, opgediend door Greet Samyn.

Olav Grondelaers - Klara
Olav Grondelaers - Klara

Klara Live

Ook Klara Live ziet het groot en is er zes dagen per week. Lut Van der Eycken en Nicole Van Opstal volgen dus nog meer het aanbod van de grote concertzalen uit binnen- en buitenland, en zijn er ook zoveel mogelijk live bij, ook vast op zaterdag. Sylvia Broeckaert neemt de live opera’s voor haar rekening.

Villa d'Este en Fidelio

Het weekend brengt dan weer twee gloednieuwe programma’s: Villa d’Este en Fidelio. Zaterdagnamiddag komen architectuur en muziek samen in Villa d’Este. Dit uitzonderlijke paleis in Tivoli, nabij Rome, met haar imposante zalen en tuin, vormt het poëtisch decor voor muziek die beklijft omdat er een verhaal aan vast hangt over grote muzikanten, iconische concertzalen, vergeten virtuozen, onsterfelijke én miskende composities...  If a place has a soul, it remains forever!

"Klassieke muziek en architectuur zijn twee van mijn grote passies. Villa d’Este in Tivoli ademt deze twee uitingen van cultuur in al haar schoonheid. Je voelt er de geschiedenis, je hoort er letterlijk de inspiratiebronnen van mijn favoriete componist, Franz Liszt. Hij verbleef er enkele keren en componeerde er prachtige werken voor mijn instrument, de piano”. ​ Presentator Vincent Verelst
Vincent Verelst - Klara
Vincent Verelst - Klara
“Villa d’Este is een wonderlijke plek die mijn muzikale verbeelding tart. Ik was er deze zomer voor de tweede keer. Het is een uitdaging en een eer voor een muzieksamensteller om hier iets mee te doen.” ​ ​ Muzieksamensteller Greet Van ’t veld ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

Met Fidelio kleurt de zondagnamiddag overwegend vocaal. Sylvia Broeckaert neemt u wekelijks mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop, met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk. De zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje aan te prijzen.

Sylvia Broeckaert - Klara
Sylvia Broeckaert - Klara

The Original Soundtrack

Op algemeen verzoek is The Original Soundtrack terug van weggeweest, deze keer op zaterdag van 18 tot 20u. Filmjournalisten Robin Broos en Jeroen Struys gaan opnieuw op zoek naar muziek die u terug katapulteert naar de meest onvergetelijke filmmomenten. Elke week kiezen ze een ander thema om te grasduinen in die wondere wereld van de filmmuziek. Flikken, erotiek, het weer... alles kan!

Noteer ook alvast The Original Soundtrack, de beste filmmuziek aller tijden op zondagnamiddag 20 oktober, voor… de beste filmmuziek aller tijden! Na FilmFest Gent en The World Soundtrack Awards neemt Cara Van der Auwera het over, met een muzikaal programma voor bij de zaterdagavond-apéro.

Espresso

Het ochtendprogramma Espresso krijgt versterking in de persoon van Sander De Keere, naast vaste waarden Cara Van der Auwera, Sieglinde Michiel en Clara De Decker. Sander werkt daarnaast achter de schermen aan een nieuwe videoreeks Iedereen Klassiek voor het gelijknamige YouTube-kanaal.

Clara Schumann, Bauhaus en Wenen

Op vrijdag 13 september eert Klara Clara Schumann die 200 jaar geleden geboren werd. In oktober en november vieren we 100 jaar Bauhaus en herdenken we de val van de Berlijnse muur, 30 jaar geleden. Het laatste weekend van november zitten we met de Klara Top 100 in het Radiohuis in Hasselt. En we sluiten het jaar af met een vijfdaagse rond ‘Wenen’. Oh Vienna!

Over Klara

Klara is de klassieke radiozender van VRT. Klara biedt mediagebruikers een vluchtheuvel van schoonheid en genot, verbeelding en verwondering. Als actieve partner van de cultuur- en muzieksector stimuleert Klara de beleving van cultuur en klassieke muziek, maar ook van jazz, hedendaagse muziek, film- en wereldmuziek. De radiozender steunt en organiseert spraakmakende acties en evenementen rond klassieke muziek. Klara biedt ook inzicht en verdieping op het gebied van kunst, geschiedenis, muziek en maatschappelijke thema’s.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Lisa Dupond
lisa.dupond@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Klara
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos