Skip to Content
Pergolesi's "Stabat Mater" voor de derde keer op 1 in de Klara Top 100

Pergolesi's "Stabat Mater" voor de derde keer op 1 in de Klara Top 100

"Mattheuspassie" van Johann Sebastian Bach op nummer 2

Dit jaar hebben de luisteraars van Klara opnieuw de Italiaanse componist Giovanni Battista Pergolesi met zijn "Stabat Mater" op de eerste plaats in de Klara Top 100 gestemd. "Erbarme dich" uit de Mattheuspassie van Johann Sebastian Bach (vorig jaar 11) en "Spiegel im Spiegel" van Arvo Pärt (vorig jaar 2) zijn de nummers 2 en 3. De Klara Top 100 werd uitgezonden op zaterdag 25 en zondag 26 november vanuit het Radiohuis in Leuven. Mark Janssens en Greet Samyn gidsten de luisteraars een heel weekend lang door de top van de meest geliefde klassieke muziek. 

Barok regeert

Verrassend veel barokmuziek in de top 20: componisten als Pergolesi, Bach, Handel en Vivaldi nemen samen de helft van de top 20 in. Opvallende nieuwkomers: "The Armed Man" van de Brit met een rock-verleden Karl Jenkins, West Side Story van Leonard Bernstein en "Eine Kleine Nachtmusik" van Mozart.

Grotere participatie

Via de website top100.klara.be konden luisteraars uit drie lijsten telkens drie werken kiezen en zo stemmen voor hun favorieten. En dat deden ze: meer dan 8200 luisteraars stemden mee. Lijstjes werden massaal gedeeld op Facebook en Twitter. De facebookpagina van Klara overschreed dit weekend de kaap van de 30.000 fans. Ook tijdens de uitzending kwamen de luisteraars veel aan bod met reacties. Enkelen van hen maakten de Klara Top 100 van dichtbij mee, in de studio in Leuven met Greet Samyn en Mark Janssens.

 

Over Klara

Klara is de klassieke radiozender van VRT. Klara biedt mediagebruikers een vluchtheuvel van schoonheid en genot, verbeelding en verwondering. Als actieve partner van de cultuur- en muzieksector stimuleert Klara de beleving van cultuur en klassieke muziek, maar ook van jazz, hedendaagse muziek, film- en wereldmuziek. De radiozender steunt en organiseert spraakmakende acties en evenementen rond klassieke muziek. Klara biedt ook inzicht en verdieping op het gebied van kunst, geschiedenis, muziek en maatschappelijke thema’s.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Lisa Dupond
lisa.dupond@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Klara
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos