Skip to Content
Ruth Joos gijzelt Stefan Hertmans een dag lang in zijn werkkamer

Ruth Joos gijzelt Stefan Hertmans een dag lang in zijn werkkamer

Wat zich tussen beiden afspeelt, staat integraal en ongecensureerd op vrtnu.be - vanaf zaterdag 28 oktober

De Franse filosoof Gilles Deleuze (1925 - 1995) heeft nooit zijn medewerking willen verlenen aan televisieprogramma’s.  Maar eind jaren ‘80 maakt hij één uitzondering op die regel.  Voorwaarde was dat het geen gesprek zou zijn volgens de wetten van de televisie maar de pure, niet gemonteerde registratie van een echt gesprek tussen hem en zijn oud-studente Claire Parnet.

Die bedacht daarvoor een eenvoudig systeem van 25 thema’s die elk beginnen met een andere letter van het Frans alfabet.   Dit was de enige afspraak: het geheel zou Abécédaire heten en onderverdeeld zijn in 25 begrippen waarover Deleuze in alle vrijheid en zonder chronometer voor de camera zou reflecteren in gesprek met Parnet. Het resultaat duurde uiteindelijk acht uur.

Naar aanleiding van Boekenbeurs 2017 gaat Ruth Joos onder de titel Van A tot Z precies dezelfde uitdaging aan met romanschrijver en dichter Stefan Hertmans.

Afzondering, Feminisme, Intellectueel, Jazz, Liefde en Zwak zijn enkele begrippen die zij voor hem bedacht.  Het resultaat is een ongemeen boeiend gesprek dat meer dan vijf uur heeft geduurd.  Het is vanaf zaterdag 28 oktober integraal of in 26 delen te bekijken op vrtnu.be. 

Van A tot Z is een initiatief van Klara en vrtnu.be.

 

Voor een interview met Ruth Joos: pers@vrt.be.

 

Over Klara

Klara is de klassieke radiozender van VRT. Klara biedt mediagebruikers een vluchtheuvel van schoonheid en genot, verbeelding en verwondering. Als actieve partner van de cultuur- en muzieksector stimuleert Klara de beleving van cultuur en klassieke muziek, maar ook van jazz, hedendaagse muziek, film- en wereldmuziek. De radiozender steunt en organiseert spraakmakende acties en evenementen rond klassieke muziek. Klara biedt ook inzicht en verdieping op het gebied van kunst, geschiedenis, muziek en maatschappelijke thema’s.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Lisa Dupond
lisa.dupond@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Klara
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos