YouTube-kanaal “Iedereen Klassiek” van Klara laat mensen kennismaken met klassieke muziek
28 mei 2018
Veel mensen hebben interesse in klassieke muziek, maar weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Voor die groep heeft Klara “Iedereen Klassiek” gemaakt, een kanaal op YouTube waarin Klara-presentator Sander De Keere de kijker laat kennismaken met componisten, werken en begrippen uit de klassieke muziek.
Waarom was de Negende van Beethoven zo baanbrekend? Waarom kent iedereen de Vier Seizoenen? Waar komen do, re en mi vandaan? Wat doet een dirigent eigenlijk? Wat is polyfonie? Het zijn enkele vragen waar Sander De Keere een antwoord op geeft. Tot nu toe heeft Klara dertien van die kennismakingsfilmpjes gemaakt.
“We blijven te vaak bij de schoolvoorbeelden steken. Bij Sergei Prokofjev denkt iedereen aan Peter en de Wolf. Maar dat componeerde hij pas op zijn 45!”
“Veel mensen kennen wel iéts van klassieke muziek, maar niet altijd heel veel. We blijven te vaak bij de schoolvoorbeelden steken. Bij Prokofjev denk je misschien spontaan aan Peter en de Wolf, maar Prokofjev is natuurlijk veel meer dan dat. Die man heeft de hele wereld rondgereisd, op zoek naar een carrière! Peter en de Wolf componeerde Prokofjev pas op zijn 45!”, vertelt Sander De Keere.
Het YouTube-kanaal is een nieuwe uitbreiding in het universum van Iedereen Klassiek. Er is al het programma op Klara, gepresenteerd door Sander De Keere, het jaarlijkse evenement in Concertgebouw Brugge en er zijn de boeken en de cd’s.
“Plaats componisten niet hoog op een sokkel, maar kijk naar hen als gewone mensen. Zoals jij en ik. Daar begint het allemaal mee.”
De Keere: “Ik begrijp dat het niet altijd makkelijk is om je te verdiepen in klassiek, want er hangt vaak een laagje stof over. Maar het is eigenlijk niet zo moeilijk om dat laagje stof weg te blazen. Voor veel mensen is klassieke muziek een bos waar ze graag in vertoeven, alleen vinden ze het moeilijk om het juiste toegangspoortje te vinden. De video’s bieden je een juiste weg door dat bos. Componisten waren net zoals jij en ik. Mensen van hun tijd. Dat wordt vaak vergeten. Plaats ze niet hoog op een sokkel, maar kijk naar hen als gewone mensen. Daar begint het allemaal mee. Zo willen we ook de video’s opbouwen: klassieke muziek als iets heel menselijks, waar we ons allemaal in herkennen.”
De video’s zijn erg behapbaar - de speelduur varieert van 2 tot 18 minuten - en de vertelstijl van Sander is een verademing: toegankelijk, zonder zware taal en met een minimum aan jargon. De video’s zijn duidelijk gemaakt voor een breed publiek, maar Sander De Keere wil ook de kenners bereiken.
“We voelen dat de video’s van Iedereen Klassiek aanslaan. En we zijn nog lang niet uitverteld. Daarom werken we momenteel aan een tweede seizoen.”
“Er is natuurlijk ook een publiek dat er wél veel over weet, en die wil je ook prikkelen. Het is niet altijd makkelijk om het evenwicht te vinden, maar we hebben de combinatie van toegankelijk en prikkelend echt wel goed te pakken, vind ik.” Dat merk je trouwens ook in de goede kijkcijfers van de video’s op VRT.NU. “We voelen dat de video’s aanslaan, ook in het onderwijs bij de muzieklessen. We zijn nog lang niet uitverteld. Daarom werken we momenteel aan een tweede seizoen!”.
Het eerste seizoen van Iedereen Klassiek met Sander De Keere is volledig te bekijken op YouTube en VRTTR.NU. Klara heeft de filmpjes gemaakt in samenwerking met Creative Lab, het interne digitale agency van de VRT.
Links:
-
Iedereen Klassiek op YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCgyfqQgt5_K8_zrxHgh_J2w
-
Waarom na de 9e van Beethoven niks meer hetzelfde klonk: https://youtu.be/K6LmwhCcJYU
-
Waar komen de namen do re mi vandaan? https://youtu.be/zCiy8eXQKcM
-
Iedereen Klassiek op VRT.NU: https://www.vrt.be/vrtnu/kanalen/klara/